top of page
  • Tolgay Şatana

Düz Tabanlık Tedavisi: Sinus Tarsi Takozu



Düz tabanlık Tedavisi hakkında bilgi vermeden önce "Düz Tabanlık Nedir ve İskelet Sistemine Etkileri Nelerdir" sorularını cevaplayalım.

Doğuştan ya da kazanılmış olabilir.

Düz tabanlık ayak arkının kaybolması sonucu ayağın yere geniş bir yüzeyle oturmasıdır. Bu durum, ağırlık aktarımı sırasında yürüyüş momentinde tabure ayağı gibi üç ayrı noktaya yayılarak çıkrık mekanizması yaratan kuvvetin, geniş tabanda bu etkiyi kaybederek yaylanma olmaksızın bileşke kuvveti mekanik aksın bilinmeyen bir bölgeye taşınmasına yol açar, dizilim bozulur. Bileşke kuvvet-Mekanik aks ilişkisine göre Kalça-Omurga-dizler konumlanırlar.


Ortaya çıkan duruma göre Varus-Valgus iç veya dış rotasyonlar- Omurgada aşırı lordoz-kifoz ortaya çıkar, duruş bozulur. Eksen değişimi eklem mekaniğini bozacağından aşınmalar ortaya çıkar ve travmaya açık hale gelir, düşmeler artar.


Düz Tabanlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doğuştan düz tabanlık erken cerrahi gerektirebilir. Cerrahi gerektirmeyen durumlarda masaj tedavileri, yürüme sonrasında ayak bileği destekli ayakkabılar verilir. İki yaş dolduğunda arkı desteklerken topuğu kavrayan ayakkabılara eksen düzeltici topuk kamaları eklenebilir. Altı yaşa kadar ayak kemiklerinin ark destekleri ile belli açılarda ilişkide olmaları sağlanırken, kemikleşme sağlanınca egzersizlerle daha yumuşak ayakkabılara geçilebilir.

Ergenlik gibi hızlı büyüme döneminde ark desteği devam ettirilmelidir. Büyüme tamamlandıktan sonra destekli ayakkabıların faydası azalır. Açısal değişiklikler devam ediyorsa cerrahi düşünülür. Kapalı düz tabanlık cerrahisi (Arthroereisis-Artroerez) en iyi seçeneklerden biridir. Diğer seçenekler ayak kemiklerinin olması gereken eksende birbirlerine kaynatılmasıdır (Triple Artrodez). Ayak elastikiyetini kaybeder, eksenler düzelse de yaylanma bozulduğunda hareket zorlaşır.

Kazanılmış düz tabanlık erken yaşlarda benzer şekilde tedavi edilir. Tendon yetmezliği varsa onarılabilir. Kırığa bağlı yanlış kaynamalar düzeltilir. Genellikle cerrahi müdahale gerektirir.


Düz Tabanlık Tedavisi Hangi Yaş Grubuna Yapılır?

Her yaş grubunda farklı yaklaşımlar uygulanır. Artroerezis gibi kapalı cerrahi yöntemlerin uygulanma aralığı 14-50 yaş olabilir. Bu sınırlar dışında seçilmiş vakalarda uygulanabilir. Artroeresiz cerrahisinde sinüs tarsi denilen arkı oluşturan kemiklerin ortak komşuluğundaki boşluğa özel bir vida yerleştirilerek kemikler dondurulmadan normal eksen ilişkilerine dönmeleri sağlanır.

Bu işlem sonrası ayak esnekliğini kaybetmediğinden yaylanma-çıkrık mekanizması bozulmaz, yürüyüş mekaniği düzelir ve güç artar.


Düz Tabanlık Kapalı Cerrahi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

30-45 dk içinde cerrahi iki taraflı sonlanır.


Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Özel bir yürüme botu ile 3 hafta basarak yürünebilir. Bu dönemde baston gerekebilir. 3-6 ark destekli ayak bileğini saran ayakkabılar tercih edilir. 6-12 hafta yumuşak yürüyüş ayakkabısı ile egzersizlere başlanır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page