top of page
Tolgay Şatana

Kalça Artroskopisi Ameliyatı - Kalça Artroskopisi Nedir?


Kalça Artroskopisi Ameliyatı'nın detaylarından önce, Kalça Artroskopisi nedir sorusunu kısaca cevaplayalım.

Kalça Artroskopisi Nedir?


Kalça ekleminin endoskopik kamera (artroskop) ile görüntülenerek sorunların ortaya konması (tanısal artroskopi) ve eş zamanlı tedavinin uygulanmasıdır. Kalça ekleminde sıklıkla Femoro-asetabuler uyumsuzluğa bağlı sıkışma sendromları (Femoro-asetabuler impingement=sıkışma ; FAS-FAI), kıkırdak lezyonlarının tedavisi, serbest parçalar (eklem faresi eksizyonu), bursit, Snapping, fasia yırtıklarının onarımı, labrum yırtıkları onarımı, Perthes cheliektomi, osteofitlerin temizlenmesi, eklem zarı iltihabı (sinovitis-sinoyyal doku hipertrofi ve tümörleri), tümörlerde biyopsi yapılabilir.


Artroskopi görüntülemesi MRI'da tespit edilemeyen kronik eklem ağrılarının ortaya çıkarılmasında altın standarttır.

İlaç tedavisine cevap vermeyen eklem ağrı ve takılmalarında kesin çözüm sağlar.


Kalça Artroskopisi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?


Femoro-Asetabuler Sıkışma=Impingement (FAS=FAI): Kalça ekleminin asetabulum (eklem oyuğu) femur başı uyumsuzluğu sonucu ortaya çıkan ağrılı eklem hareket kısıtlılığı ve aşınmadır.


Üç türlü uyumsuzluk olabilir:

1 - Eklem oyuğunun aşırı derin ve kaplama yüzeyinin fazla olmasına bağlı kıskaç = pincer lezyonu

2 - Başın yapısının eklem oyuğundan büyük ya da farklı büyüklükte olması, ya da ekseninin farklı, şeklinin eliptik yapıda olması sonucu takoz = CAM lezyonu geliştirerek eklem kenarlarını yırtması

3 - Bu iki durumun birlikte olması (birleşik = mixt tip)


Labrum yırtığı: Asetabulum eklem oyuntusunun kenarında bulunan labrum kıkırdak yapısında eklemi sabitleştiren bir yapıdır. Yırtılması durumunda eklem limitleri zorlayan hareketlerde ağrı ve takılma ortaya çıkar. Kalça artroskopisi ile kapalı olarak onarılır.


Snapping, kas kirişlerinin oluklarından çıkma ya da desteklerini kaybetmesi sonucu kasılma ve hareket sırasında ağrılı atlama şeklinde yer değiştirmesi durumudur. Kalça artroskopisi ile sebep onarılır, kaslar ve kirişler sabitlenir.


Bursit: Kas kapıları arasında yastıkçıkların şişmesi ve iltiaplanması (inflamasyon) durumudur. Artroskopi ile bursektomi uygulanır.


Sinovitis: Eklem zarının iltihabı ya da tümöral inflamasyonudur. Artroskopi ile sinovya alınabilir ve biyopsi yapılarak patolojik inceleme yapılabilir.


Kalça Artroskopisi Ne Kadar Sürer?


Kalça artroskopisi özel ameliyathane şartları gerektirdiğinden hazırlığı uzun süren ameliyatlardandır. Artroskopik işlemler 1-2 saat kadar sürebilir.


Kalça Artroskopisi Öncesi Hastanın Yapması Gerekenler?


Ameliyat sonrası tamir ameliyatları dışında derhal yük verilebilir. Tamir ameliyatlarının bazılarında da erken yük vermek mümkündür. Kullanılan dikiş materyalinin gücüne bağlı derhal ya da 3 hafta sonra bastırılabilir. Ameliyat sonrası eklem hareketlerine derhal başlanır ve hareket limitlerine ulaşılmaya çalışılır. Egzersizler son derece düzenli ve gayretli olmalıdır.


Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?


Yara iyileşmesi 5 gün içinde tamamlanır, dikiş atıldıysa 5 mm'lik yaralar derhal kapanır ve banyo yapılabilir.


Ameliyat tipine göre derhal mobilize edilip hastanın işine dönmesi sağlanır. Sporcu ya da profesyonel fizik kuvvete dayalı işlerde çalışanlarda istirahat süresi 3-6 hafta arasında değişebilir.


Ameliyattan Sonra Tekrar Eder mi?


Atroskopik tedavilerde çıkartılan ya da kesilen dokuların yerine yenisi gelmez. Fibrotik iyileşme dokularının yeniden gelişmesi mümkündür, bunlar erken hareket ve egzersiz tedavileri ile önlenebilir.


Artroksopik tamir ameliyatlarında yeterli iyileşme sağlanmadan tamir bölgesi hasar görecek şekilde yeni bir travma olmazsa tekrarlama olması beklenmez. Eklem kıkırdağı aşınmalarında eklem içi enjeksiyonlar ve PRP kombinasyonu gerekebilir.


Ameliyat Ücreti Ne Kadardır?


Ameliyat tipine ve malzeme kullanımına bağlıdır. Hastanın bütçesine göre belirlenen hastane sınıfına göre ücretlendirme yapılmaktadır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page