top of page
  • Tolgay Şatana

Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı


Kapalı bel fıtığı ameliyatı, cilt açılmadan, cildi delerek yapılır. Normal anatomik yolları, kaslar arasındaki aralıkları kullanarak omuriliğe foramen dediğimiz doğal delikten ulaşılır. Foramenden çıkan sinire zarar vermeden, cildi delerek bir tüp yardımı ile sinire baskı yapan fıtığa ulaşılır. Kamera eşliğinde yapılan ameliyatta hiçbir anatomik yapıya zarar vermeden, kamera görüntüsü yardımıyla fıtık çıkartılır.


Kapalı bel fıtığı ameliyatının diğer bel fıtığı ameliyatlarından farkı nedir?


Kapalı ameliyat cilt açılmadan, cildi delerek yapılan ameliyattır. Herhangi bir anatomik yapıya zarar verilmez. Ortopedik cerrahide eklemlere yapılan artroskopi kapalı ameliyatlara örnektir. Bu ameliyatlarda cilt kesilmeden yapıldığı için kanama bir çay kaşığından fazla olmaz.


Mutlaka optik bir cihaz yani kamera kullanılır. Kamera eşliğinde yapılan ameliyatta içeride başka bir anatomik yapıya zarar vermeden, doğrudan rahatsızlığa yönelik teşhis ve aynı anda tedavi yapılır.


Kapalı bel fıtığı ameliyatı, diğer ameliyatlara göre daha konforlu mu, eski sistemle arasında fark var mı, iyileşme süreci nasıl?


Cerrahi demek, yara açmak demektir. Bir dokuyu tedavi etmek için yara açmak gerekir. Modern cerrahide ise yara en aza indirilir ve doğrudan soruna ulaşılır. Endoskopik cerrahi, laparoskopi, artroskopi, kapalı bel fıtığı ameliyatı ve boyun fıtığı ameliyatlarının tamamında minimum yarayla lezyona, sorunlu bölgeye ulaşılıp hastalık tedavi edilir.


Bu yüzden de hızlı iyileşme söz konusudur, çünkü herhangi bir zarar verilmez. Bir yer kesilmediği ve herhangi bir doku çıkartılmadığı için de hasta rahatsızlığından hemen kurtulup, işine dönebilir, hatta ameliyat masasından bile yürüyerek kalkabilir.

bottom of page