top of page
  • Tolgay Şatana

Omuz Rotator Kas Yırtığı Tedavisi


Omuz Rotator Kas Yırtığı Tedavisi hakkında bilgi vermeden önce "Rotator Kas Yırtığı Nedir" sorusunu cevaplayalım.

Omuz Rotator Kas Yırtığı Nedir?

Omuz rotator kaslarının yırtığıdır. En çok dış rotator kas grubu yırtılır. Sporcularda eksantrik zorlanmaya bağlı ortaya çıkarken hiç spor yapmamış ev hanımlarında dahi omuz sıkışma sendromu sonrasında yırtık ilerleyebilir.


Gerçekte sıkışma sendromuna sebep olan ana etken geçirilmiş kas yırtığının zamanında onarılmaması sonucu gelişen inflamatuar tepkidir.



Omuz Rotator Kas Yırtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Artroskopik cerrahi altın standarttır. Kas yırtıklarının çoğu kapalı cerrahi olan artroskopi ile giderilmektedir. Büyük kas defektleri ya da kas çekilmesinin fazla olduğu tam kat komplet yırtıklarda dahi artroskopi tercih edilir, nadiren greft koyulması gerektiğinde yarı açık cerrahi gerekebilir.



Artroskopi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Omuz ağrısı, hareket kısıtlılığı, fonksiyon ve güç kaybı olduğu durumlarda cerrahi tamir gerekir.


Omuz Rotator Kas Yırtığı Artroskopisi Nasıl Yapılır?

Standart omuz artroskopisidir. Omuz sıkışması sonrası ortaya çıkmış yırtıklarda öncelikle akromioplasti dediğimiz kas yırtığına sebep olan sivri kemik uçlarının tesviye işlemi uygulanır. Takiben yırtık tazelenip kopma bölgesi kemiğe yeniden tutturularak dikiş tamamlanır.


Orta hat kas içi yırtıklarda özel dikişlerle kapalı onarılır. Büyük kas defektlerinde yama konulması gerekiyorsa nadiren yamanın yerleştirilmesi için cilt açılabilir (yarı açık teknik-mini open).


Artroskopi Ne Kadar Sürer?

30-60 dk. sürer. Artroskopi süresi tekniğe ve yırtığın büyüklüğüne göre değişebilir.


Artroskopi Öncesi Hastanın Yapması Gerekenler?

Ameliyat öncesi hazırlık dışında bilgilendirmeler doğrudan yapılır.


Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Kas tamirlerinde dikişin korunması için omuz tespiti uygulanır. 3-6 hafta aktif hareketlere izin verilmez. Eklem donmaması için yastık egzersizleri dediğimiz pasif yardımlı omuz egzersizlerine derhal başlanır. Pandüler egzersize dikişlerin direncine göre ameliyat sonrası cerrahın kararına göre başlanır.


Fizik tedavi son derece önemlidir. Altıncı haftadan itibaren yoğunlaştırılmış egzersizler ile tespit sonlandırılarak günlük hayata dönülebilir. Profesyonel sporcularda spora dönüş 3. aydadır, özel idmanlarla 6. aya uzayabilir.


Ameliyattan Sonra Tekrar Eder mi?

Dejeneratif yırtıklar iyi bir iyileşme sonrasında nadiren travma olmaksızın tekrarlayabilir. Bu, kas ve beslenme zaafiyeti olan kişiye özel durumlar dışında çok zordur. Travmatik kas yırtıkları iyi bir tamir ve iyileşme süreci sonrasında nadiren aynı yerden sorun çıkarabilir.

Yeni travma ile her türlü limit zorlanmalarında sakatlıklar oluşabilir. Bu durumun tedavi ile genellikle ilgisi yoktur.


Ameliyat Ücreti Ne Kadardır?

Ameliyat ücreti hastanın bütçesine göre düzenlenir.

bottom of page