top of page
  • Tolgay Şatana

Supraskapular Sinir Sıkışması Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?



Supraskapular Sinir Sıkışması, başlıca sırt ve omuz bölgesinde ağrı, duyu kaybı, baş üstü omuz hareketlerinde özellikle dış rotasyonda güçsüzlük  belirtilerini gösterir.

Supraskapular Sinir Sıkışması Nedir?

Supraskapular sinir, omuz kürek kemiği (skapula) arkasında seyreden ve sırt kaslarını çalıştırmanın yanı sıra sırt bölgesinde dokunma duyusunu ileten sinirdir. Bası altında tuzaklanması durumunda supraspinatus-infraspinatus kasının (omuz rotatorları) fonksiyonları bozulur ve felce kadar gidebilir.

Hastalar omuz ve sırt bölgesinde ağrılar ile baş üstü kol hareketlerinde güçsüzlükten şikayet ederler. Voleybol, basketbol oynayan sporcularda sıktır. Yaralanma mekanizması traksiyon ya da doğrudan omuz üstüne düşme-darbe şeklindedir. Ağır sporlarda, koltuk değneği kullanıcılarında da ortaya çıkabilir.

Supraskapular Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Sırt ve omuz bölgesinde ağrı, duyu kaybı, baş üstü omuz hareketlerinde özellikle dış rotasyonda güçsüzlük başlıca belirtileridir.


Supraskapular Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Supraskapular sinir iki yerde sıkışır (proksimal ve distal).

Proksimal tipte supraskapular sinir skapulanın arkasına kemik üzerinde bir oluktan geçer. Bu oluk transvers ligament ile delik gibi kapatılmıştır. Oluğun travma sonrası daralması ya da ligamentin kalınlaşarak sinire basması sonucu tuzak ortaya çıkar. Transvers ligament kesilerek sinir gevşetilir.


Distal tip sıkışma daha sıktır. Oluktan geçip supraskapular kas dalını verdikten sonra teres minör kasının altında infraskapuler s-dal glenospinal çıkmaza doğru ayrılır. Bu bölgede SLAP yırtığı gibi tedavi edilmemiş omuz içi yaralanmalarının yarattığı kistler sıklıkla sinire bası yaparak tuzak nöropatiye neden olur. Kist alınıp SLAP yırtığı onarılarak sinir gevşetilir.

Gevşetme iki türlü yapılır: açık cerrahi ve artroskopik. Açık cerrahide bölgeye ulaşmak için kaslar kesilir, sinire ulaşmak oldukça zordur. Özel ekartörler ile transvers ligament kesilir ama çoğu zaman sinir görülemez. Artroskopik tedavi altın standarttır. Distal tipte eklem artroskopisi ile SLAP araştırılması zorunludur. Proksimal tip sıkışmada da mutlaka omuz artroskopisi uyguluyoruz.


SLAP yırtığı varsa tamirden önce glenospinal çıkmazda, varsa bursa-yalancı kisti eksize edip sinir dalını görüntüleyip gevşetildiğinden emin oluyoruz. Takiben SLAP onarımı yapıyoruz. Yine artroskopik lark bu kez subakromial bölgede bursektomi sonrası Coronoid ligament yapışma yerinin hemen yanında uzanan transvers ligamenti kesmeden önce siniri görüntüleyip koruyarak ligamenti açıp tuzağı ortadan kaldırıyoruz.


Supraskapular Sinir Sıkışması Artroskopisi Ne Kadar Sürer?

Omuz artroskopisinin standart süresi 60 dakikadır, sinir sıkışması uğraş gerektiren hassas bir girişim olduğundan süre 2 saati bulabilir.


Artroskopisi Öncesi Hastanın Yapması Gerekenler?

Artroskopi hazırlığı hastanede yapılmalıdır.


Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Açık ameliyatta kol 6 hafta askıda kalır, 6 aydan önce spora dönülemez. Artroskopik ameliyattan sonra günlük hayata ertesi gün dönülebilir. Derhal egzersizlere başlanır. Kol askısı 2-3 hafta egzersiz aralarında kullanılabilir. 6-12 hafta içinde aktif spora dönülebilir.


Ameliyattan Sonra Tekrar Eder mi?

Proksimal tipte nüks olması söz konusu değildir. Distal tipte nadiren travma sonrası oluşan vakalar bildirilmiştir.


Ameliyat Ücreti Ne Kadardır?

Hastanın bütçesine göre planlanır.

bottom of page