top of page
  • Tolgay Şatana

Artroskopi Nedir?


Artroskopi eklemin optik cihaz skop ile görüntülenmesidir. Eklem içi yapılar görüntülenirken, muayene edilir ve radyolojik olarak fark edilemeyen kıkırdak sorunları, eklem içi yapıların yırtıkları ortaya konabilir. Söz gelimi meniskus periferik ayrılması MRI sırasında atlanabilirken artroskopide tanı konabilir.


Kıkırdak dokusunun yüzey yaralanmalarında MRI yetersidir ve artroskopi geçmeyen diz ağrılarında normal MRI tetkikine rağmen tanı amaclı dahi yapılabilir. Artroskopinin asıl amacı tanı sırasında ortaya konan sebebin giderilmesidir ki tamir/rekonstruktif tedaviler es zamanlı yapılır. Gelişmiş dikiş matertalleri ile ön çapraz bağ tamirli hastalar ertesi gün bastırılabilmektedir. Omuz çıkıkları, rotator kas onarımları derhal normal hayata dönebilmektedir.


Dirsek, el bileği eklemlerinde yırtıklar onarılmakta, tenisçi dirseği gibi tedaviye dirençli durumlar düzeltilebilmektedir. Ayak bileği burkulması sonucu ortaya çıkan sıkışmalar, kalça kemiğinde takılma giderilip eklem aşınmasına engel olunabilmektedir. Artroskopi eklem cerrahisinde altın standart olarak açık cerrahi teknikleri büyük ölçüde pratiğimizden çıkartmıştır. Skop yarası 5-7 mm olup, 2-3 delikten tüm cerrahi işlemin tamamlanabilmesi cerrahi yara bakımının neredeyse gerekmemesi, kanamanın çok az olması iyileşmenin çok hızlı olmasını sağlar. Modern cerrahinin minimal invaziv tedavilere yönlenmesinde artroskopik yöntemlerin katkısı ile olmuştur.

bottom of page