top of page
Tolgay Şatana

Halluks Valgus Ameliyatı - Halluks Valgus Nedir?


Halluks Valgus Ameliyatı'nın detaylarından önce, Halluks Valgus - ayak baş parmağı kemik çıkıntısı nedir sorusunu kısaca cevaplayalım.

Halluks Valgus Nedir?


Ayak başparmağının dışa doğru eğrilmesidir. Ancak gerçekte tarak kemiğinin içe dönüklüğü (pronasyon) ve eklem bursitini içeren üç bileşimi vardır. Beraberinde sıklıkla tarak kemiğini içe açılanması (varus) görülür.


Metatarsus primus varus (MPV) rahatsızlığının beraberinde halluks valgusa neden olduğu unutulmamalıdır. Genç yaşta önlenebilir halluks valgus rahatsızlıklarının çoğu MPV'tur.


Hasta şekil bozukluğunun yanı sıra baş parmak eklem şişliği, çıkıntısının kötü görüntüsünden şikayet eder. Eklem ekseni bozulduğundan zamanla aşınma sonucu eklem ağrıları hareketle artarak genişliği kısıtlanır. Sert başparmak (halluks rigidus) gelişebilir. Başparmak ekstansiyonu yok olur.


Halluks Valgus Ameliyatı

Halluks Valgus Nasıl Tedavi Edilir?


Deformite ilerlemeden gece atelleri, bursit tedavisi, uygun ayakkabılar faydalı olabilir. Dizilim bozukluğu (metatarsus primus varus, eklemin ilişkisinin bozulması) durumunda cerrahi tedavi ötelenmemelidir.


Yumuşak doku girişlerinde medial kapsülorafi ve lateral gevşetme, bursektomi ve bunionektomi uygulanır. Bunion çıkartılırken sulkus dediğimiz eklem sınırının ihlal edilmesi eklem fonksiyonlarını bozarak ameliyat sonrası memnuniyetsizliğe ve sert başparmağa neden olmaktadır.


Bu açıdan bunionektomi çok kritiktir ve törpülemeyi geçmeyecek şekilde abartılmamalıdır. Dizilimin bozulduğu metatarsus primus varus, ya da kemik eğriliklerinde metatarsal ve falanks kemiklerine düzeltici osteotomiler yapılarak açısal sorunlar düzeltilip eklem uyumlu hale getirilir.


Halluks Valgus Ameliyatı Hangi Aşamada Gereklidir?


Dizilim bozukluğu (metatarsus primus varus, eklemin ilişkisinin bozulması) durumunda cerrahi tedavi ötelenmemelidir. Dizilim bozukluğu derhal düzeltilip eklem uyumu sağlanmalı ve aşınma önlenmelidir.


Dizilim bozukluğu olmayan durumlarda yumuşak dokuyu düzeltmeye yönelik ortezler fayda sağlamıyor ise ve sık bursit ağrılı eklem oluştuysa ameliyat geçerli bir çözümdür.


Ameliyat Seçenekleri Nelerdir - Nasıl Yapılır - Ne Kadar Sürer?


Yumuşak doku ameliyatları ve kemik ameliyatları şeklindedir. Yumuşak doku ameliyatları; lateral gevşetme, medial kapsülorafi, bursektomi girişimlerini içerir. Kemik ameliyatları dizilimi düzelten osteotomilerdir.


Osteotomiler kemik eksen bozukluklarını düzeltir, dizilimi sağlar, eklem uyumunu oluşturur. Beraberinde yumuşak doku ameliyatları da yapılır. Ameliyat süresi 30-90 dk arasında değişebilir.


Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?


3 - 6 haftalık bir iyileşme süreci, özel ayakkabı veya terlik giyilmesi gereken süreyi içerir.


Kemik ameliyatlarında alçı gerekebilir.


Kemik tespitinin rijit olduğu durumlarda erken basmak ya da topuğa ağırlık vermek mümkündür. Yine de basamama ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.


Ameliyattan Sonra Tekrar Eder mi?


Yumuşak doku ameliyatlarından sonra nüks olabilmektedir. Kemik ameliyatlarında nadiren yeni osteotomi gerekir.


Ameliyat Ücreti Ne Kadardır?


Ameliyat tipine ve malzeme kullanımına bağlıdır. Hastanın bütçesine göre belirlenen hastane sınıfına göre ücretlendirme yapılmaktadır.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page