Omuz Çıkığı Ameliyatı - Omuz Çıkığı Nedir?
Kırık ve Çıkık
Kemikler vücudunuzdaki en sert dokulardır, ancak çok fazla baskı veya kuvvet altında tutulurlarsa kırılabilir veya parçalanabilirler. Kırıkların en yaygın nedenleri yaralanmalar, aşırı kullanımdan kaynaklanan uzun süreli stres ve osteoporoz veya tümörler gibi kemiği zayıflatan hastalıklardır.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Op. Dr. Tolgay Şatana
KIRIKLAR
Bir kemiğin kırılmasına neden olan kuvvete bağlı olarak farklı kırık türleri vardır.
Bunlar şunları içerir:
-
Stabil kırıklar, kemiğin kırık uçlarının hizalandığı ve neredeyse yerinden çıktığı.
-
Enine kırıklar, yatay bir kırılma hattına sahip olan.
-
Eğik kırıklar, açılı bir desene sahip olan
-
Parçalı kırıklar, kemiğin üç veya daha fazla parçaya ayrıldığı.
-
Açık - bileşik kırıklar, derinin kemik tarafından delinebileceği.
Basit kırıklar sadece alçı veya splintleme gerektirebilirken daha karmaşık yaralanmalar cerrahi müdahale gerektirebilir. Yaralanmanız ne olursa olsun, sizi iyileşme yoluna sokabileceğimizden emin olabilirsiniz.
ÇIKIŞLAR
Çıkıklar, bir eklemdeki kemikler, eklem işlevini tehlikeye atarak pozisyon dışına çıktığında meydana gelir. Bu, kemikleri bir arada tutan bağlar yırtıldığında, kemikler kırıldığında veya bir eklem artritten etkilendiğinde meydana gelebilir.
En yaygın çıkıklar omuz, kalça, diz ve dirseği içerir. Her ikisi de ağrıya ve dengesizliğe neden olan iki tür omuz çıkığı vardır. Kısmi çıkıkta humerusun başı (üst kol kemiği) kısmen yuvasından çıkar, tam çıkık ise kemiğin yuvasından tamamen çıktığı anlamına gelir.
Çıkık bir eklemin belirtileri arasında deformite, şişme, uyuşma, halsizlik ve morarma bulunur. Çıkık ayrıca yırtık bir bağ veya tendon veya hasarlı sinirlere neden olabilir.
Bu semptomları gidermek ve hasarı onarmak için çeşitli cerrahi ve cerrahi olmayan seçenekler sunuyoruz.