top of page
  • Tolgay Şatana

Ayak Bileği Artroskopisi

Özellikle kronik ayak ve ayak bileği ağrısında, ayak bileği artroskopisinin önemi büyüktür.

Ayak Bileği Artroskopisi Nedir?


Ayak bileği ekleminin endoskopik kamera (artroskop) ile görüntülenerek sorunların ortaya konması (tanısal artroskopi) ve eş zamanlı tedavinin uygulanmasıdır. Ayak bileği ön ve arka girişlerinden sıklıkla sıkışma sendromları (ayak bileği impingement), kıkırdak lezyonlarının tedavisi, serbest parçalar (eklem faresi eksizyonu), aşil tendiniti, FPL tendiniti, Haglund hastalığı, ayak bileği eklem kısıtlılığı tedavileri, eklem zarı iltihabı (sinovitis-sinoyyal doku hipertrofi ve tümörleri), tümörlerde biyopsi yapılabilir. Artroskopi görüntülemesi, MRI'da tespit edilemeyen kronik eklem ağrılarının ortaya konmasında altın standarttır. İlaç tedavisine cevap vermeyen eklem ağrı ve takılmalarında kesin çözüm sağlar.


Ayak Bileği Artroskopisi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?


Anterolateral-Anteromedial-Anterior sıkışma, Posterior-posterolateral-posteromedial sıkışma (impingement): Ayak bileğinin ön kısmında kemik (osteofit) ve yumuşak dokuların (ligament kalınlaşması-fibrotik iyileşme dokuları, sinovyal kalınlaşmalar) oluşturduğu daralmaların kıkırdak yapıları aşındırması durumudur.


Eklem faresi, eklem içinde serbest kıkırdak parçasının varlığıdır. Radyolojik olarak görüntülenemeyebilir. Artroskopik olarak eklem içindeki serbest fragmanlar çıkartılabilir. Gecikme durumunda eklem yüzeyini aşındırır.


Aşil tendinit-Bursit-Haglund hastalığı, ayak bileği arka kısmında kronik tendinit sebeplerinin tesbiti ve bursa kalınlaşması ya da kemik büyümeleri tedavi edilebilir.


Fleksor pollisis tendiniti, kronik arka ayak sorunlarındandır. Artroskopi ile sorun giderilir.


Ayak - Ayak bileği artroskopisi ile Sinüs tarsi sendromu, Plantar fasia problemleri (epin kalkanei) benzeri entesopatiler tespit edilip tedavi edilebilir.


Erken müdahale edilmezse kıkırdak aşınması sonucu kalıcı eklem hasarı meydana gelir. Eklem kıkırdağı kaybedilir, kronik ağrılara eklem hareket kısıtlılığı eklenir ve fonksiyon kaybedilir. Bu durumda eklem dondurulur (artrodez) ya da protez uygulanır.


Ayak Bileği Artroskopisi Ne Kadar Sürer?


Artroskopik tedaviler 30-45 dakika sürer, tamir gerektiren rekonstrüksiyon ameliyatları bir saati geçen süreler gerektirebilir.


Ayak Bileği Artroskopisi Ameliyatı Sonrası?


Artroskopik tedavi sonrası eklem bandajlanır ve soğuk uygulama yapılır. Aynı gün eklem üzerine desteksiz ya da tamir yapıldıysa kısmi ağırlık verilerek basılabilir. Eklemin hareketine derhal başlanır, ancak ameliyat tedavi türüne göre birkaç gün aktivite kısıtlaması ve spor aktiviteleri için 3 haftaya varan dinlenme süreleri uygulamabilir. Genellikle hemen yük verilir, tam hareket ile erkenden işe ve spora dönülmesi tavsiye edilir.


Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?


Açık cerrahi uygulanmadığı için yara iyileşme süreci çok kısadır. 5 gün sonra yara delikleri (5 mm) tamamen kapanır. Ameliyattan hemen sonra basılabilir. Egzersizlere derhal başlanır. Eklem hareket genişliği hemen kazanılır. Şoku emen spor ayakkabıların giyilmesi önerilir. Yumuşak doku iyileşmesi 3 haftada tamamlandığından, ağır sportif aktivitelere bir aydan önce müsade edilmez.


Ameliyattan Sonra Tekrar Eder mi?


Artroskopik tedavilerde çıkartılan ya da kesilen dokuların yerine yenisi gelmez. Fibrotik iyileşme dokularının yeniden gelişmesi mümkündür. Bunlar erken hareket ve egzersiz tedavileri ile önlenebilir. Artroksopik tamir ameliyatlarında yeterli iyileşme sağlanmadan tamir bölgesi hasar görecek şekilde yeni bir travma olmazsa tekrarlama olması beklenmez. Eklem kıkırdağı aşınmalarında eklem içi enjeksiyonlar ve PRP kombinasyonu gerekebilir.


Ameliyat Ücreti Ne Kadardır?


Ameliyat tipine ve malzeme kullanımına bağlıdır. Hastanın bütçesine göre belirlenen hastane sınıfına göre ücretlendirme yapılmaktadır.


Konuyla ilgili videolar...


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page