Foraminoplasti, omurgayı ameliyatında kullanılan bir endoskopik cerrahi türüdür. Foramen ise kemik yapılarda kanal şeklinde deliklere verilen genel bir isimdir. Spinal Foramen her omurga seviyesinde sağda ve solda iki adet bulunur.
Bu yapı içinden spinal sinir, kök sinirler segmente uygun dağılım göstererek çıkış yaparlar. Spinal sinir foramen yapısı içine yaklaşık bir buçuk santim (varyasyonlar gösterebilir) yukarında omurilikten ayrılarak girer ve 2-3 cm hafif S şeklindeki foramene girerek çıkış yapar. Foramen bir alt omurun fasit çıkıntısı, pedikülü, iki omur arasındaki disk bir üst omurun pedikül ve kaseti ile çevrili bir kanal olduğundan bu yapılarda gelişen sorunlarla işgale uğrayarak daralarak sinirin sıkışmasına neden olur. Bu durum “Foraminal stenoz-Foraminal Darlık” olarak tanımlanır.
Foraminal darlık sebebi ortadan kaldırılmadığı durumda ilgili sinir fonksiyonunu bozar, söz gelimi L4-5 seviyesi sol forameninal darlık Sol L4-5 sinir fonksiyon bozukluğuna bağlı, diz ve uyluk çevresinden ayağa kadar yayılan siyatalji şeklinde ağrılara, duyu kaybına ve hatt iler vakalarda kas gücü kaybına neden olur.
Foraminal darlığı tedavisi işgal eden yapıların boşaltılması (diskektomi, fasit kist eksizyonu, kaset osteofit eksizyonu) Foramenin genişletilmesi foraminoplasti ile mümkündür.
Foraminoplasti Transforaminal yolu kullanan cerrahi yöntemlerle mümkündür. Geleneksel açık ve mikroskobik yöntemler formamın içi temizlenemez. Foraminoskopi ile foramen içi optik bir kamera ve beraberinde cerrahi çalışma kanalı kullanılarak foramen yapıları temizlenip sinir sıkışması giderilebilir.
Endoskopik Foraminoplasti omurga mimarisini bozup instabiliteye neden olmadığı için omurlar arasının kafesle ve vida ile tesbiti gerekmez. Dolayısıyla füzyon gerektirmeyen bir ameliyattır. Endoskopik foraminoplasti çoklukla ihmal edilen omurga füzyon ameliyatlarında gelişen darlıkları ortadan kaldırmak için çok etkilidir. Failled Back Spine Surgery (Memnuniyetsiz omurga cerrahisi) tedavisinde Endoskopik Foraminoplasti başarılı ve etkin bir yöntemdir.
Bir cm den küçük bir delikte gerekirse anestezi alamayan hastalarda lokal anestezi altonda uygulanabilir. Kanam yok denecek kadar azdır. Aynı gün normal hayata dönülebilir.