top of page
  • Tolgay Şatana

Menisküs Ameliyatı


Menisküs yırtıkları muayene ile tespit edilir, tedavisi ise menisküs ameliyatıdır.

Menisküs Ameliyatı Nedir?


Menisküs diz eklemi yapısında bulunan kıkırdak benzeri fibroz bir yapıdır. Görevi eklem yüzeylerinin uyumunu sağlamak ve stabiliteyi korumaktır. Eklem hareket sınırlarının zorlandığı durumlarda (aşırı gerilme ve dönme hareketi) yırtılır. Dizde dış ve iç olmak üzere iki menisküs yapısı bulunur. Biri hilal (iç) ve duvarlara sıkıca yapışık, diğeri biraz daha yuvarlak ancak kısmi yapışık ve hareketlidir (dış).


İç menisküs etrafa yapışık olduğundan, travmalarda sık yaralanır ve hızlı bulgu verir, dış menisküs yırtıkları ise daha nadir görülür, ancak ağrı vermediği için teşhisi daha zordur.


Menisküs ameliyatları günümüzde artroskopik cerrahi ile yapılmaktadır. Artroskopik cerrahi öncesi menisküs yapıları tamamen çıkartılmaktaydı (menisektomi). Menisektomi ameliyatının artroskopik cerrahide karşılığı parsiyel menisektomidir. Parsiyel menisektomide, sadece yırtık alan çıkartılır, asla menisküsün tamamına dokunulmaz. Kanal menisküs dokusu görevine devam ettiğinden eklem fonksiyonları bozulmaz, aşınma ortaya çıkmaz, güncel yaşama hızla dönülür. Artroskopik menisküs ameliyatında, yırtık kanlanması yüksek olan kapsüle yakın olursa, dikişlerle onarılabilir.


Meniküsün tamamı bozulduğu ya da yok olduğu durumlarda ise menisküs transplantasyonu (başka bir insandan alınmış, allogreft) uygulaması mümkündür. Meniküs ameliyatı denilince; sadece yırtığın çıkartılması (parsiyel menisektomi) işlemi yapılmaktadır.  Menisküsün tamamının çıkartılması (total menisektomi) işlemi artık terk edilmiştir. Artroskopik menisküs onarımından, artroskopik menisküs transplantasyonu anlaşılır.


Menisküs Belirtileri Nelerdir?


Menisküs hastalıklarında, eklem hareketleri sırasında ağrı, takılma, kilitlenme gibi şikayetler olur. Rahatsızlık travmadan dolayı ise ilk anda kanamaya bağlı şişlik (hemartroz), daha sonraları ise eklem sıvısı artmasına bağlı olarak şişlik oluşabilir. İlk zamanlar ısı artışı ağrı ve şişliğe eşlik ederken, zamanla iltihap bulguları yok olur. Mekanik bulgular; takılma ve kilitlenme sürer.


Kilitlenme; dizin bükülü halde kalması ve açılamaması şeklindedir.


Menisküs Nasıl Teşhis Edilir?


Menisküs yırtıkları muayene ile tespit edilir. Tanı yöntemi olarak MR görüntüleme çok yararlıdır. Bazı menisküs yırtıkları yerlerine oturunca MR'da sinyal vermeyebilir ya da periferik dediğimiz kapsüle yakın yırtıklar atlanabilir.


Menisküs Tedavi Süreci Nasıldır?


Menisküs yırtıklarının tedavisi cerrahidir. Periferik menisküs yırtıklarının kendiliğinden istirahatle iyileşmesi mümkün olabilir, ancak yeniden yırtılma oranı çok yüksektir. Yırtık tespit edildiğinde eklemde sürtünmeye bağlı aşınmaya sebep olmadan erkenden artroskopik cerrahi uygulanmalıdır.


Menisküs Ameliyatı Hangi Aşamada Gereklidir?


Menisküs yırtığı olduğu aşamada yapılmalıdır. Bu şekilde eklem aşınması önlenebilir, tamir edilebilir yırtıklar ilk 72 saat içinde onarıldıklarında iyileşme şansı, ihmal edilmiş/gecikmiş yırtıklara göre çok daha fazladır.


Ameliyat Seçenekleri Nelerdir, Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer?


Eklem cerrahisinde artroskopik yöntemle menisküs çıkarılması ya da onarılması altın standarttır. Açık cerrahi büyük oranda terk edilmiştir.


Ameliyat Sonrası İyileşme Sürece Nasıldır?


Ameliyat sonrası derhal basılır ve tam hareket verilebilir. Menisküs tamirlerinde dikiş materyalinin gücüne göre koltuk değneği ile parsiyel ağırlık verilmesi ya da bir süre basılmaması gerekebilir.


Ameliyattan Sonra Tekrar Eder mi?


Kalan menisküs yeniden yırtılabilir. Yırtığa sebep olan riskler ortadan kaldırılmamış ise yeni bir yırtık gelişebilir. Artroskopik olarak yapılan ameliyatla tedavi edilen bölge yinelemez.


Ameliyat Ücreti Ne Kadardır?


Ameliyat ücreti ameliyat tipine ve malzeme kullanımına bağlıdır. Hastanın bütçesine göre ve hastane sınıfına göre ücretlendirme yapılmaktadır.

bottom of page