top of page
  • Tolgay Şatana

Omuz Çıkığı Ameliyatı - Omuz Çıkığı Nedir?


Vücudumuzda bulunan en hareketli eklem olan omuz ekleminde çıkıklar çok yaygın olarak görülür. Omuz Çıkığı Nedir? Omuz Çıkığı Ameliyatı ve Tedavisi nasıl yapılır? Omuz Çıkığı hakkında her şeyi bu yazımda bulabilirsiniz.


Omuz Çıkığı Nedir?

Omuz ekleminin yuvasından çıkmasıdır. Gerçekte omuz ekleminin yuvası yoktur. Omuz başının küreselliğini kaplayan bir yuva yerine gleonoid dediğimiz düz bir yapı üzerinde vantuz görevi yapan yaklaşık 1 mm'lik Labrum dudağı ve onu kaplayan kapsül, ligament ve kaslar ile omuz eklemi yerinde tutulabilir.


Bu durum omuza 360 dereceye yakın bir rotasyon imkanı sağlayarak vücudumuzun en hareketli eklemi olarak fonksiyon görmesini sağlar.

Omuz Çıkığı İçin Artroskopi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Omuz çıkığının tedavisi, ilk 6 saatte derhal yerleştirilmesi ve bandajla tespitidir. Tespit 6 haftadan az olmamalıdır. Tekrarlayan omuz çıkığında (recurrent) bu süre 3 haftaya düşürülse de bizim kliniğimizde 6 hafta daha güvenli süre olarak önerilir.

Üç defadan fazla omuzu çıkan kişilerde "alışkanlık yapmış çıkık" (Habituel) tanısı konur. Habitüel omuz çıkığı ve Labrum anterior bölgesinde yırtıkla seyreden primer (birinci) omuz çıkığında omuzun bağ ve labrum yapıları onarılmalıdır.

Artroskopik omuz çıkığı onarımı altın standarttır. Günümüzde açık cerrahi çok nadirdir ve yapılmamaktadır.


Omuz Çıkığı Artroskopisi Nasıl Yapılır?

Standart omuz artroskopisi gibidir. Labrum yırtığının genişliği fazla ise ek portal açılabilir. Labruma yerleştirilen dikişler ile onarım sağlanır ve omuz stabilitesi kontrol edilir. Gerekirse kapsüle de aynı seansta müdahale edilebilir.


Omuz Çıkığı Artroskopisi Ne Kadar Sürer?

Optimal süre 30-60 dakika arası değişir.


Omuz Çıkığı Artroskopisi Öncesi Hastanın Yapması Gerekenler?

Omuz artroskopisi hazırlığı hastanede yapılır.


Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Artroskopik omuz çıkığı ameliyatı sonrası derhal rehabilitasyon ve harekete başlanır. Öncelikle pandüler hareketler sonrasında eklem hareket genişliği aktif olarak sağlanır.

3 hafta sonrasında pasif, fizyoterapist eşliğinde aktif dirençli egzersizlere geçilebilir. Rehabilitasyon süresi hastanın konumuna ve mesleğine göre farklılık gösterebilir.


Ameliyattan Sonra Tekrar Eder mi?

Sedanter hayatta yeniden çıkması beklenmez. Omuz limitlerini zorlayan yeni bir travma sonrasında omuzun çıkması mümkündür ancak günlük hayatta kendiliğinden çıkma ya da alışkanlık şeklinde çıkma görülmez.


Ameliyat Ücreti Ne Kadardır?

Hastane ve hastanın bütçesine uygun seçeneklere göre belirlenir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page