top of page
  • Tolgay Şatana

Plika Nedir? Diz Ekleminin Katili, Gizli Düşman mı?


Plika Nedir?

Dizin doğal yapısında bulunur, tıbbi adı 'medial plika-meniskofemoral ligament'tir, kısaca plika olarak anılır. Diz ekleminin ön iç tarafında, diz kapağının altından geçerek daha yukarda kapsülde sonlanan etek pilesi gibi bir yapıdır. Normalde yumuşak tül gibi eklem yüzeyini bir silecek gibi temizleyen, yüklenmeler sırasında destek veren yapıdır.


Plika; dizin burkulması, aşırı merdiven çıkma, çömelme, koşma, bisiklete binme, tekrarlayan aşırı yüklenmeli çömelme tarzında hareketler ile ağır yüklenmeler sırasında yaralanır. Yaralanma sonrası diz şişer, bir süre ağrı olur ve iyileşir.


Ancak iyileşmesi sonrasında sert fibrotik dediğimiz yeni bir skar dokusu oluşur.


Bu sert dokunun eklem yüzeyine teması zaman içinde günlük hayatta bile kıkırdağın aşınmasına ve temas ettiği eklem yüzeyinde oluk tarzında çökmelere yol açar. Diz kapağı bu sert yapı nedeniyle aşınmaya başlarken karşı eklem yüzeyindeki düzensizlik zamanla ağrı vermeye başlar.


Diz Ekleminin Katili, Gizli Düşman: Plika Nedir?


Plika sendromu olan hastalar merdiven çıkarken ağrı duyarlar, uzun süre dizlerini bükerek oturamazlar, sinema ya da lokanta gibi yerlerde bacaklarını uzatmak isterler. Uzun süre araç kullandıklarında araçtan topallayarak inmeleri tipiktir, bağdaş kurmak ağrılıdır.


Çoğu zaman menisküs yırtığı tanısıyla muayene edilir, tetkikler normal bulunduktan sonra ağrıları ilaçlarla azalır ancak Plika sorunu devam eder.


Gerçekte durum daha vahim ve tehlikelidir. Plika, MRI gibi ileri tetkik yöntemleri sırasında özellikle kesitlere alınmaz ise tanı atlanabilir. En iyi tanı muayene sırasında konabilir. Gecikme durumunda eklem kıkırdak yüzeylerinde aşınmalar sonucu derin kıkırdak kayıpları, kalıcı sakatlık bırakması kaçınılmazdır.


Plika sendromu tedavisi artroskopik yöntemlerle mümkündür. Mümkünse tamamı çıkarılacak şekilde diğer anatomik yapılara zarar vermeden, radyofrekans gibi kanamaya çok az neden olan cihazlar kullanılmalıdır.


Aynı seansta plikanın yol açtığı kıkırdak sorunları varsa menisküs düzensizlikleri de çözümlenir. Bir günlük istirahat sonrası günlük hayata dönülebilir ve ağır aktivitelerden 10-20 gün uzak kalınması önerilir.


Uzun süre dizleriniz bükülü oturamıyor ve araç kullanırken diz ağrısı çekiyorsanız sertleşmiş sorunlu bir 'plika'nız olabilir, ihmal etmeyin.

bottom of page