top of page
  • Tolgay Şatana

Priformis Sendromu


Priformis Sendromu Nedir?

Priformis kası kalçanın dış rotatorları arasında en güçsüz olanıdır. Ancak özellikle kalça fleksiyonu sırasında aktif hale geçtiği için diğer kaslardan daha büyük yüklenmelerle karşılaşıp kolaylıkla yaralanabilir. Priformis yaralanması akut evrede tipik siyatik sinir arazı (düşük ayak ve parmak ucunda yükselmede güç kaybı) yaratabilir. Bu durum geçicidir.

Priformis ödemi azalıp bası ortadan kalktığında 2-3 haftalık bir istirahatle ortadan kalkabilir. Kronik durumlarda ise priformis sertleşmiş ve kalınlaşmıştır. Hemen altından geçen siyatik sinire bası yaparak bu kez istirahatte azalmayan ağrılara neden olur.




Priformis Sendromu Belirtileri Nelerdir?

- Uzun süre ayakta durunca artan ağrılar

- Bacakta güçsüzlük

- Yürürken zorlanma

- Bacağın arkasına doğru yayılan ağrı ve uyuşma

- Kalça ve kuyruk sokumunda ağrı

Priformis Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis zordur, MRI ile bası ortaya konulamayabilir. EMG de kök basısı ile karışabilir, hatta varsa bel fıtığı ameliyatı geçirilebilir. Çoğu hasta geçirilmiş bel fıtığı ameliyatına rağmen azalmayan siyatik ağrısından bahseder. Bu durumda priformis gevşetilmeli ve kanalda tuzaklanan siyatik rahatlatılmalıdır. Hastanın şikayetleri azalır ve sinir kendisini onarmaya başlar.

Cerrahi tedavi çoğunlukla açık yapılan ağır bir cerrahi olmasına rağmen biz 1 cm'lik bir delikten endoskopi ile işlemi gerçekleştiriyoruz.


Perkutan endoskopik priformis gevşetme lokal anestezi ile ameliyathane koşullarında uygulanmaktadır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page