Tangonun vücuda faydaları; hareket ve yürüyüşün hayatımıza önemi giderek artarken, yürüyüş bozuklukları fark edilmeye ve buna bağlı sakatlanmalar hızla artmaya başladı.
Düzenli yürüyüş yapmayan ya da hayatında yürüme eylemini kısa mesafelerde gerçekleştiren kişilerde doğru adımlarla ve yük aktarımı yapılmayınca vücut eksen kontrolü zorlaşmaktadır. Bel-kalça diz ve ayak bileği sakatlanmalarına yol açmaktadır.
Oysa adımlama ve yük aktarımı doğru yapıldığında, bu tür sakatlanmaların önüne geçilebilir. Yürüyüş mekaniği bozuklukları, uzmanların gözetiminde düzeltilmesi gereken durumlardır. Özel yürüme analiz laboratuvarlarında saptanır ve uygun tedaviler düzenlenir.
Vücudunda bacak eşitsizliği, omurga eğriliği, pelvis sorunları olmayan kişiler dahi, kendilerine özgü yanlış bir yürüme mekaniği geliştirmiş olabilirler. Kötü yürüme alışkanlığı zaman içinde iskeletimizi taşıyan yapıların, torsiyonlara maruz kalarak beklenmedik yaralanmalara sebep olması kaçınılmazdır.
Normal vücut dizilimi olan insanların, günlük hayatta yürüyüşlerini düzeltmelerinin eğlenceli bir yanı var; "Tango"
Gerçek anlamda yürüyüş fazlarını beynimize tekrar ettirir Tango. Vücut eksen kontrolünü sağlamak için, doğru adım ve yük aktarımını müzik eşliğinde bizlere tekrarlatan, mükemmel bir yürüyüş egzersizidir.
Tango yapanların doğru yürüyüş patenlerini günlük hayatlarına geçirmeleri kaçınılmazdır. Yürüyüş sırasında adımlama, Topuk vuruş-Taban basma-Başparmak itiş karşı ayakta- Başparmak itiş-salınım şeklinde otomatik gerçekleşir. Bu esnada kişilik ve gelişim özelliklerine bağlı her fazı olması gerektiğinden farklı kullanan bireyleri, Tango ile olması gereken zamanlama ve yük aktarımlarına çekmek mümkündür. Tango sırasında kişi müzik eşliğinde doğru yürüyüş şekillerini kullanmak zorunda kalır.
Tangonun Vücuda Faydaları
Vücut ve bacakların salınımı müzik ritmi ile senkronize olurken yanlış kullanılmış olan kaslar, doğru eksenlerde çalışmaya başlarlar. Az kullanılan kaslar, gerçekte olmaları gereken güç ve boyuta gelir. Karın kasları ve omurgadan uyluğa uzanan (spinopelvik-spinofemral) yapılar güçlenir.
Pelvik lordoz düzelince bel ağrısına yol aşan ağrılık merkezi olması gereken yere yaklaşmaya başlar. Zaman içinde tango figürlerini yapmaya başlayan dansçıların duruşlarında estetik görünüm, aslında olması gereken vücut dizilimi sağladıklarında ortaya çıkar.
Tango dansçısı olan ve bu yola gönül verenler vücutlarındaki bu as yetersizliklerini düzeltmek için Bale-plates- squat, lounge gibi egzersizlerin önemini kavrayıp bizim hastalara yaptıramadığımız tüm hareketleri yapmaya başlarlar.
Sonuçta elde dilen iskelet yapısını destekleyen güçlü bir kas yapısı, doğru dizilim ve duruş mekaniği! Bu sayede gerçek adımlama ile günlük hayatında ayağı takılmadan düşmeden yürüyen sağlıklı bireyler...
Çin hükümeti Tai chi gibi sporlara resmi sponsor olması boşuna değil. Tango gibi danslar yaygınlaşmalı ve insanların hem sosyalleşme, hem de fizik yapısını desteklemesi açısında özendirilmelidir.
O zaman; Haydi
DANS_DANS